Als ik zing kan ik niet stilzitten

Oh, wat ben ik toch blij met muziek en gezegend met alle kennis, die naar me toekomt als we weer een heerlijke avond muziek hebben gemaakt.
Muziek traint verschillende gebieden in het brein. Als je muziek hoort ga je er als vanzelf op bewegen.  Het beïnvloedt ons gedrag op een positieve manier, het verhoogt ons empathisch vermogen, het laat de verbinding tussen beide hersenhelften letterlijk groeien. Muziek leert het brein de lange afstand tussen frontaalkwab en achterkant van het brein te overbruggen. Taalgebieden worden geactiveerd, je schakelt vlotter door. Kinderen met autisme leren via muziek gevoelens te begrijpen en erop te schakelen.

Als ik zing kan ik niet stilzitten, ik moet meebewegen. Dat komt omdat de signalen die in mijn brein binnenkomen via de emoties die bij de muziek vrijkomen, dichtbij de motorische gebieden in het brein liggen.
Een liedje onthouden? Maak er bewegingen bij! Een liedje doorleeft zingen? Laat je lijf spreken!
Laten we nu net weer een heerlijke avond ‘Zing je vrij’ achter de rug hebben. En jazeker we hebben niet stil gezeten, de muziek bracht veel in beweging.

Ooit moest ik bij een koor stoppen, omdat ik niet stil kon blijven staan. Iedereen stond heel braaf in het gareel, behalve ik….Ik blijk normaler dan de rest.
Luister en bekijk maar eens naar dit filmpje. Professor Dr. Erik Scherder legt het haarfijn uit.

Lees ook El’s zangfeuilleton

Voor zangactiviteiten van Het Tempeltje klik hier