Help ik ben mijn stem kwijt

Een gebroken stem
Een krakende stem
Een gierende stem
HELP IK BEN MIJN STEM KWIJT

El’s zangfeuilleton – Deel 1. Help ik ben mijn stem kwijt

Herken je het, dat je je stem opeens kwijt bent?

Vroeger was ik ook wel eens mijn stem kwijt. Ik kon gewoon niet meer praten. Toen wist ik nog niet waar het door kwam. Onlangs kwam ik zo’n stem weer tegen. Een gebroken stem. Een stem volledig ‘uit toon’. Een stem die niet meer kon zingen. Ik schrok ervan en herinnerde me weer ten volle wat dat betekent en wat de Ziel dan zegt.

Emoties die niet kunnen stromen

Een gebroken stem vertelt, dat emoties niet stromen. Een wervelende massa van gevoelens in de hartstreek kan niet naar buiten. Het hart is in een harnas verpakt, als energie met een deksel erop.
De deksel, de stembanden, houden op hun eigen manier de energie, de stroom, de beweging tegen. We zeggen niet voor niets: ‘Er zit een brok in mijn keel’. Er borrelt dan iets diep vanuit je lijf op, een gevoel dat eruit wil, maar geen uitweg vindt.

Zelfs de ogen praten niet meer mee

De stem kan al die opgekropte spanning niet meer aan en zingt dan zo haar eigen lied: ‘Ik wil het niet voelen, ik laat het niet horen, ik uit het niet’ en dan, klaboenggggg, gaat de deksel erop, op die stem.
Zelfs de ogen reageren mee. Ze raken hun glans kwijt en raken, net als de stem, dof en ontstemd.
De stem en de ogen, het zijn de spiegels van de Ziel.

Kringspieren en onze energetische blauwdruk

We hebben vele kringspieren in ons lichaam, ze kunnen openen of (af)sluiten. Dat gebeurt o.a. rondom de stem en rondom de ogen, waar ook kringspieren zitten. Via die kringspieren kunnen we een connectie maken met onze energetische blauwdruk. Onbewust communiceren we via de stem tot op energetisch niveau, zodra we doorleeft en organisch gaan zingen.
Ik kan er een heel technisch verhaal aan wijden, maar voor nu houden we het simpel. Het gaat erom dat je stem de ruimte weer vindt en jij je kunt uiten zoals bedoeld is.

Ik zing elke dag, het bevrijdt me

Hoe heerlijk is het je stem te bevrijden van een beknelling, remming of blokkade? Hoe heerlijk is het om je gevoel haar ware vrijheid en ruimte terug te geven?
Zingen is daarbij een prachtige uitlaatklep en laat je emoties en energie weer stromen.
Ik zing elke dag, ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt al jaren en jaren lang. Ik beleef elke dag mijn eigen bevrijding.

Help ik ben mijn stem kwijt
Ik beleef elke dag mijn eigen bevrijding
Foto: Boy van Elten Fotografie

Zin in zingen? Klik hier

Vind hier deel 2 van El’s zangfeuilleton: Van gospelgloed en ander muziekvuur

Vind hier deel 3 van El’s zangfeuilleton: Huppelend zingen

Vind hier deel 4 van El’s zangfeuilleton: Opeens klinkt het als een klok

Vind hier deel 5 van El’s zangfeuilleton: Zingen is een levenselixer

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *