Zingen is een levenselixer

Weet jij dat zingen een levenselixer is?
In deze blog leg ik je uit hoe dat zit.

El’s zangfeuilleton – Deel 5. Zingen is een levenselixer

Stemimpuls

Heb jij wel eens zin om heel hard te schreeuwen? Heb jij wel eens zin om heel hoog te piepen of heel laag te brommen? Ik ook!

Als kind leren we het soms af, maar onze stem en stemimpuls liegen nooit. Onze stem wil ontladen, stoom afblazen, uiting geven aan, op avontuur. De stem loopt namelijk voorop in het rijtje van onze gevoelens. Het is de locomotief waaraan de vele wagonnetjes van onze trein hangen.

Gevoelens hebben een startmotor

Die wagonnetjes noem ik onze gevoelens. Ze hebben allemaal een eigen startmotortje en willen soms opeens aan het rijden gaan. Als de locomotief, de voortrekker, de stem, dan in beweging komt, botst er geen enkele wagon op de ander.
De wagonnetjes kunnen dan goed uit de voeten, gevoelens stromen, je lijf reageert. Daar knapt de hele trein van op, er ontstaan geen interne botsingen. Alle wagonnetjes schakelen mee op dat ene wagonnetje met gevoel dat in beweging wil komen. Hoe mooi uitgekiend is dat!

De stem is de locomotief die naar behoefte de hele trein zonder botsing in een mooie soepele beweging houdt. Dat is zo bevrijdend voor je lijf, je Ziel, je hoofd. Jongens, laten rijden dus die locomotief!

Jouw energie gaat borrelen en bruisen

Je energie komt in beweging als jij je stem laat klinken, geloof mij maar. Laat jouw stem klinken en je zult het merken: je knapt er per direct enorm van op.

Laat je stem vooral ook klinken in een lied, want dan gebeurt er nog meer. Zingen roept die innerlijke beweging op. De trein kan gaan rijden, jij komt van binnen in beweging. Je energie gaat borrelen en bruisen, gevoel gaat stromen.

Muziek hielp mij door moeilijke tijden

Wanneer je energie gaat stromen is dat letterlijk een enorme trigger voor je lijf, fysiek, emotioneel en mentaal. Door te zingen trigger je je levensenergie.

In moeilijke tijden werd ik steeds weer opgeraapt door muziek en zang. Dit gegeven was zelfs zo sterk dat het mij heling en krachten bracht, die het menselijke bijna te boven gaan.
Door te zingen werd ik ook fysiek sneller beter, mijn lijf reageerde tot op celniveau tastbaar en voelbaar. Het hielp bij mijn herstel.

Zingen regenereert, ik zong mijzelf het ziekenhuis uit

Zingen regenereert je cellen. In tijden van ziekenhuisopnames heb ik mijzelf mijn bed uitgezongen en door nare onderzoeken heen geholpen. Het is wat er letterlijk gebeurde. Ik had oortjes op en mooie muziek aan staan. Zo schermde ik me af voor negatieve energie.
Waar het kon zong ik mee met mijn zelf uitgekozen muziek. Mijn energie begon op het moment dat ik meezong per direct voelbaar te tintelen en te stromen. Ik zong mijzelf het ziekenhuis uit!

Zingen is een levenselixer

Als we bevrijd en met plezier zingen, gaan emoties stromen. We verwerken en ruimen innerlijke spanning op. We komen in contact met onszelf en onze levensenergie begint te stromen. Gelukkig, vrij en blij worden we ervan.
Sommigen noemen het stembevrijding, maar voor mij is het veel meer dan dat: zingen is gevoelsbevrijding en een wezenlijke levenselixer.

Zingen is een levenselixer
Zingen is een levenselixer
Foto: Boy van Elten Fotografie

Het leuke is, zingen is niet moeilijk. Het is een kwestie van gewoon doen! Stap uit het verstand en uit de prestatie. Ga naar je gevoel toe en beleef dat prachtige lied, die mooie klank en die fijne muziek.

Een lied is een groot geschenk

Een lied is een groot geschenk. Het reikt ons altijd een gevoel aan dat we vervolgens kunnen laten stromen. We hoeven het maar op te pakken en te herkennen en dan is het een kwestie van: Zingen maar!
Als we een lied vanuit het gevoel durven beleven, gaan we bezield zingen en raken we bevrijd, telkens en telkens weer.

Zin in zingen? Klik hier

Vind hier deel 1 van El’s zangfeuilleton: Help ik ben mijn stem kwijt

Vind hier deel 2 van El’s zangfeuilleton: Van gospelgloed en ander muziekvuur

Vind hier deel 3 van El’s zangfeuilleton: Huppelend zingen

Vind hier deel 4 van El’s zangfeuilleton: Opeens klinkt het als een klok

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *